Avonturen van Ray:
Nieuws |
05-01-2021, 00:00
Prachtige tekst van vrienden uit Italië.
Van mijn vrienden uit Italië een prachtige tekst mogen ontvangen. Die wilde ik jullie niet onthouden. Mijn mountainbike: Ik heb mijn mountainbike gekocht voor een persoonlijke droom. Ik ontmoette... Meer
29-12-2020, 00:00
Afronden 2020 en "plannen" voor 2021
Eigenlijk wil ik niet terug kijken, eigenlijk wil ik 2020 zo snel mogelijk vergeten. Want eerlijk gezegd, de tweede golf aan maatregelen zag ik niet aankomen. Dat ik niets concreets kan plannen is, voor mij... Meer
13-10-2020, 00:00
Maand voor nieuwe ontwikkelingen
Oktober en November zijn maanden om tijd te nemen voor nieuwe ontwikkelingen. Ik wil het maken van video's weer oppakken, daarvoor ben ik bezig met het leggen van contacten. Wil je fungeren als "acteur", of... Meer
11-09-2020, 00:00
Cycle for Hope 24 uur MTB Marathon te Hoenderloo.
Met 7 leden van de Bende van Ellende hebben we afgezien op de Veluwe. Vanaf vrijdag 11 september 18:00 uur hebben we 24 uur gemountainbiket. De afstand en route waren geen probleem, maar de kou en slaaptekort... Meer
20-08-2020, 00:00
Bikepark Willingen met Marc en Erik.
Je gaat steeds meer je grenzen verleggen. Je begint met mountainbiken en al snel wil je meer. Van vaste routes in de regio ga je naar landelijk. Van XC (Cross Country) naar Enduro en op een gegeven moment sta... Meer
Ouder >> |
Info van Ray:
Terug naar overzicht
12-01-2021
Persoonlijke keuzes (pedalen)
In het vorige deel “Persoonlijke keuzes (banden)” ben ik dieper ingegaan op het verschil tussen binnenbanden en tubeless. De keuze om met tubeless te rijden is persoonlijk, net als met klikpedalen. Voor de duidelijkheid: je hoeft (nog) geen definitieve keuze te maken. Afhankelijk van je eigen niveau en voorkeur in stijl, kun je ook een keuze te maken om beide te gebruiken. Begin met flats en stap over naar klikpedalen (als je zelfvertrouwen groeit). Of blijf lekker op flats als dat bevalt en je meer bewegingsvrijheid wilt hebben om te springen.
Wel is het handig om het verschil te weten tussen beide systemen. Het meest bekende kliksysteem is de SPD. Je monteert een plaatje onder je schoenen (die niet bij de pedalen zitten, ofwel je los erbij moet kopen) en stelt de veer af die de kracht voor het uitklikken bepaald. Vergeet ook niet het plaatje onder je schoen op de juiste plek te monteren. Wil je meer over het juist afstellen van de veer en het plaatje onder de schoen? Stuur me dan een bericht en ik zal daar zeker op reageren.
Naast de SPD heb je het merk Eggbeater. Bij de pedalen van Eggbeater kun je de veerdruk niet regelen, wel kun je op 4 zijden inklikken (bij de SPD is dat 2). Ook is de bewegingshoek groter bij de Eggbeater.
Bij kliksystemen maak je een rechte drukkende beweging om in te klikken. Om uit te klikken draai je de voet. Echter, soms wil je de voet iets draaien en NIET uitklikken. Met name bij (snelle) bochten, springen en andere technische bewegingen zoals bij een bunnyhop en manual. Je wilt dan meer bewegingsvrijheid op je pedaal. Door de bewegingsvrijheid heb je meer communicatie met je fiets en kun je net dat beetje druk creëren, op het juiste moment. Vandaar dat de bewegingshoek bepalend kan zijn.
Naast mechanische kliksystemen heb je ook magnetische systemen. De ontwikkeling van magnetische systemen gaat razend snel. De moeilijkheid bij magnetische systemen is de grens tussen het in,- en uit “klikken”. Met name de bewegingshoek is lastig te bepalen. Vandaar dat niet iedereen gecharmeerd is van dit systeem.
Natuurlijk heb je meerdere kliksystemen, die met name gebruikt worden bij het wielrennen. Maar of die echt geschikt zijn om te mountainbiken? In tegenstelling tot het wielrennen kom je bij mountainbiken meer modder tegen en het aantal keren dat je uit,- en in wilt klikken is ook hoger. Vandaar dat het systeem makkelijk schoon te houden moet zijn en makkelijk af te stellen. In mijn optiek voldoen deze systemen hier niet aan. Maar nogmaals, het is wat je gewend bent, of je voorkeur heeft.
Het verschil tussen flats en klik pedalen:
Bij flats kun je met “stevige” sportschoenen toch enige mate van grip krijgen. Mits er goede spikes op de flats zitten. Spikes zijn te herkennen aan de kleine “schroefjes”, die je al dan niet uit kunt draaien. Natuurlijk zijn er speciale schoenen voor flats, deze hebben een zachte zool met uitsparingen waardoor de kleine schroefjes voor de grip zorgen. De wat duurdere schoenen hebben een stugge binnenzool, zodat je net iets meer oppervlak hebt om druk te zetten.
Voor,- nadelen flats:
Het grote voordeel van flats is de gedachte dat je NIET vast zit. Daarnaast geeft het meer bewegingsvrijheid en betere communicatie bij technische bewegingen. Met name bij het aanleren van een bunnyhop en manual is het soms makkelijk dat je snel en makkelijk je voet aan de grond kunt zetten. Of bij (snelle) bochten net iets meer druk kan zetten op het juiste moment, onder de juiste hoek.
Het nadeel is wanneer je niet over de juiste techniek beschikt je snel van je flat afschiet. Wanneer je van de flats afschiet, kun je je onderbeen open halen aan de spikes. Dus scheenbescherming is geen overbodige luxe. Daarnaast moet je meer met je enkel sturen. Een techniek die niet iedereen snel en makkelijk onder de knie krijgt.
Conclusie:
De keuze tussen flats en klik pedalen is erg persoonlijk en kan afhangen van de tocht die je wilt maken of de stijl die bij je past. Persoonlijk rij ik met een combi, ik kan zo kiezen wat ik wil gaan doen. Wanneer ik een nieuwe techniek aan wil leren, waarbij ik makkelijk kan vallen, dan zijn flats ideaal. Maar ook voor tochten met veel sprongen en technische bewegingen, zoals bunnyhop en manual. Denk aan gebieden met veel grove stenen, of wortelpartijen, of andere obstakels. Maar wanneer ik op een “gladde” ondergrond en veel hoogtemeters wil maken, dan wissel ik van schoenen en klik ik in mijn Eggbeaters. Door te kunnen “drukken” en “trekken” aan de pedalen heb ik meer gevoel en kan ik net iets beter de kracht doseren. Maar dat ben ik, iedereen is anders en beleeft het op zijn eigen manier.
Naast banden en pedalen zijn er meerdere onderdelen op je fiets waar je een persoonlijke keuze in kan maken. Onderdelen die invloed hebben op de rij eigenschappen. In het volgende deel wil ik hier wat dieper op ingaan.
Terug naar overzicht
Mobiel nummer: 06-58886245