Avonturen van Ray:
Nieuws |
05-01-2021, 00:00
Prachtige tekst van vrienden uit Italië.
Van mijn vrienden uit Italië een prachtige tekst mogen ontvangen. Die wilde ik jullie niet onthouden. Mijn mountainbike: Ik heb mijn mountainbike gekocht voor een persoonlijke droom. Ik ontmoette... Meer
29-12-2020, 00:00
Afronden 2020 en "plannen" voor 2021
Eigenlijk wil ik niet terug kijken, eigenlijk wil ik 2020 zo snel mogelijk vergeten. Want eerlijk gezegd, de tweede golf aan maatregelen zag ik niet aankomen. Dat ik niets concreets kan plannen is, voor mij... Meer
13-10-2020, 00:00
Maand voor nieuwe ontwikkelingen
Oktober en November zijn maanden om tijd te nemen voor nieuwe ontwikkelingen. Ik wil het maken van video's weer oppakken, daarvoor ben ik bezig met het leggen van contacten. Wil je fungeren als "acteur", of... Meer
11-09-2020, 00:00
Cycle for Hope 24 uur MTB Marathon te Hoenderloo.
Met 7 leden van de Bende van Ellende hebben we afgezien op de Veluwe. Vanaf vrijdag 11 september 18:00 uur hebben we 24 uur gemountainbiket. De afstand en route waren geen probleem, maar de kou en slaaptekort... Meer
20-08-2020, 00:00
Bikepark Willingen met Marc en Erik.
Je gaat steeds meer je grenzen verleggen. Je begint met mountainbiken en al snel wil je meer. Van vaste routes in de regio ga je naar landelijk. Van XC (Cross Country) naar Enduro en op een gegeven moment sta... Meer
Ouder >> |
Info van Ray:
Terug naar overzicht
04-01-2021
Persoonlijke keuzes (banden).
In de vorige delen heb ik het gehad over de “hardware” en software, ofwel onderdelen wat op een mountainbike zitten. Naast de hardware, heb je bij een E-MTB de software die de fungehalte behoorlijk kan beïnvloeden. Je persoonlijk niveau beïnvloedt je fungehalte ook. Nu ben ik geen voorstander om een keertje een clinic te volgen. Hierdoor leg je wel een basis, maar wil je echt leren mountainbiken (helemaal op een E-MTB), dan is goede begeleiding essentieel. Hoe je dat wilt, is je eigen keuze.
Ik ben “info van Ray” begonnen met de vragen “Wie ben JIJ als mountainbiker?” en “wat zijn Jouw beleving en plezier momenten?” Dat is voor iedereen verschillend! Vandaar dat ik huiver van mensen die hun eigen mening verkondigen als de waarheid. Wanneer je de achtergrond kent, bewust bent van de invloeden en het een keer geprobeerd hebt, pas dan, weet je wat bij JOUW past.
Over de invloed van banden kun je boeken vol schrijven. Lang verhaal kort; banden zorgen voor het contact met de ondergrond. Anders gezegd, voor de communicatie wat de mountainbike gaat doen. Dit in de vorm van meer, minder, of geen grip. Door aanpassingen kan je de communicatie van de banden, of bereik van de grip verbeteren. Je kunt de breedte van de velg veranderen, de samenstelling van de banden aanpassen, als ook de breedte en profiel van de banden kun je wijzigen. Daarnaast kan je de bandenspanning variëren. Tot slot kun je kiezen om een binnenband te gebruiken, of voor tubeless te gaan.
Alles heeft voor,- en nadelen, ik wil in dit gedeelte me beperken tot de keuze tussen binnenband en tubeless. Mocht er interesse zijn in de andere mogelijke aanpassingen, dan ben ik bereid hier dieper op in te gaan. Stuur dan een bericht en ik zal daar zeker op reageren.
Het verschil tussen binnenband en tubeless:
Een tubeless band wordt vaak gebruikt bij auto’s. De tubeless band van een mountainbike is iets anders opgebouwd. Door de spaken is de velg niet luchtdicht en is een velglint nodig om het luchtdicht te maken noodzakelijk. De buitenband “klikt” in de velgrand. Dat is gelijk het grote verschil met een binnenband. Bij de binnenband druk je "rustig" de buitenband in de velgrand. Om het tubeless te maken, moet je vrij snel veel lucht onder druk in de buitenband pompen. Dit kan bijna alleen met een compressor.
Om te voorkomen dat de buitenband door kleine gaatjes leegloopt wordt er gel, of sealing in de buitenband gestopt. De gel, of sealing wordt hard wanneer dit met lucht in contact komt. Zo worden kleine gaatjes en scheurtjes gedicht. Bij eventuele grotere gaatjes kan een prop de oplossing bieden. Dit werkt niet bij grote scheuren.
Voor,- nadelen tubeless:
Het grote voordeel van tubeless is dat er met minder bandenspanning gereden kan worden. Hierdoor vergroot je niet alleen de grip (meer bandoppervlak maakt contact met de ondergrond), maar ook een betere communicatie. Het gevoel dat je grip verliest komt eerder en sterker dan met een binnenband. Daarnaast is er een klein voordeel in gewicht.
Het nadeel is het onderhoud, je moet 2 tot 3 keer per jaar de gel, of sealing bijvullen. Daarnaast heb je veel meer werk als er een dusdanige scheur ontstaat dat de buitenband vervangen moet worden. Alle gel, of sealing moet je van de velg verwijderen om een goede afdichting van de buitenband op de velgrand te realiseren. Tot slot, het monteren van een tubeless is een lastige klus die niet iedereen zelf kan doen. Wanneer je dit uitbesteed hangt er zeker een prijskaartje aan.
Conclusie:
De keuze tussen binnenband en tubeless is erg persoonlijk. Ben je een beetje handig en vindt je het glijden over de wang van je band niet erg, dan is tubeless zeker een optie voor je. Persoonlijk ga ik voor het gemak van een binnenband, makkelijk zelf te monteren en te vervangen. Daarnaast zijn de kosten te overzien.
Terug naar overzicht
Mobiel nummer: 06-58886245