Avonturen van Ray:
Nieuws |
05-01-2021, 00:00
Prachtige tekst van vrienden uit Italië.
Van mijn vrienden uit Italië een prachtige tekst mogen ontvangen. Die wilde ik jullie niet onthouden. Mijn mountainbike: Ik heb mijn mountainbike gekocht voor een persoonlijke droom. Ik ontmoette... Meer
29-12-2020, 00:00
Afronden 2020 en "plannen" voor 2021
Eigenlijk wil ik niet terug kijken, eigenlijk wil ik 2020 zo snel mogelijk vergeten. Want eerlijk gezegd, de tweede golf aan maatregelen zag ik niet aankomen. Dat ik niets concreets kan plannen is, voor mij... Meer
13-10-2020, 00:00
Maand voor nieuwe ontwikkelingen
Oktober en November zijn maanden om tijd te nemen voor nieuwe ontwikkelingen. Ik wil het maken van video's weer oppakken, daarvoor ben ik bezig met het leggen van contacten. Wil je fungeren als "acteur", of... Meer
11-09-2020, 00:00
Cycle for Hope 24 uur MTB Marathon te Hoenderloo.
Met 7 leden van de Bende van Ellende hebben we afgezien op de Veluwe. Vanaf vrijdag 11 september 18:00 uur hebben we 24 uur gemountainbiket. De afstand en route waren geen probleem, maar de kou en slaaptekort... Meer
20-08-2020, 00:00
Bikepark Willingen met Marc en Erik.
Je gaat steeds meer je grenzen verleggen. Je begint met mountainbiken en al snel wil je meer. Van vaste routes in de regio ga je naar landelijk. Van XC (Cross Country) naar Enduro en op een gegeven moment sta... Meer
Ouder >> |
Info van Ray:
Terug naar overzicht
14-12-2020
Aandrijflijn E-MTB Actieradius
De actieradius van een E-MTB is het wezenlijke verschil met een mountainbike. Want de actieradius van een E-MTB is afhankelijk van meerdere factoren. Bij een mountainbike ben je dat eigenlijk zelf! Want temperatuur, accucapaciteit, gewicht E-MTB, software en je skills beïnvloeden de actieradius van een E-MTB.
In de vorige delen ben ik in gegaan op de skills (wie ben JIJ als mountainbiker?), de software (module) en gewicht van de E-MTB. Echter, de omgevingstemperatuur speelt ook een rol. Want hoe kouder hoe minder accucapaciteit. Bij temperaturen onder de 10 graden Celsius neemt het accucapaciteit af met 30 %. Ofwel van 504 Wh, blijft 350 Wh over. En dan heb ik het nog niet over de nominale accucapaciteit. Want een accu kan/mag nooit volledig leeg getrokken worden. Vandaar dat die laatste blokjes altijd zo snel verdwijnen. Omdat er ALTIJD een restcapaciteit van 25 % over moet blijven. Bij temperaturen boven 20 graden heb je van een 504 Wh accu, maar 378 Wh tot je beschikking. Onder de 10 graden blijft er 265 Wh over!
De actieradius wordt vaak aangegeven in de display onder de noemer “Range”. Maar je kunt deze ook theoretisch berekenen. Door de nominale accucapaciteit te delen door het motorvermogen (W), de trapondersteuning (module = percentage) en te vermenigvuldigen met de gemiddelde snelheid.
Rekenvoorbeeld:
Nominale accucapaciteit 378 Wh : (E-Motor vermogen 250 W x Ecco 25 % = 62,5 W) x 18 km/uur Gemiddeld bij 20 graden) = 110 km.
Op je display zul je dat zien, echter, in de praktijk mag je blij zijn als je die 110 km kunt halen. Want temperatuur, hoogtemeters, (mul) ondergrond en eigen skills zijn factoren die moeilijk in een formule te verwerken zijn.
Wat kun je met deze informatie?
Eigenlijk weinig, want maak je in de zomer rondjes van 25 tot 35 km met ca. 100 Hm, in “Trail” stand en een gemiddelde van 20 km/uur, dan heb je aan een E-Motor van 250 W met een koppel van 75 Nm en een accu van 504 Wh genoeg. Theoretisch berekend, heb je 378 : (250 W x 75 % koppel) x 20 km/uur (gemiddeld bij 20 graden) = 40 km. Dan heb je een kleine marge over voor de 35 km.
Maar had ik al gezegd dat de funfactor van een E-MTB vele malen groter is? Hierdoor wil je meer; meer hoogtemeters, meer afstanden, een hoger gemiddelde en meer tijd. Zonder dat je het merkt groeit de afstand naar 40 tot 50 km, de hoogtemeters naar 500 Hm en het gemiddelde naar 20 plus km/uur. Dan wordt een accu van 504 Wh krap, helemaal als ook in het voor,- en najaar wilt rijden.
Note:
De maximale snelheid op openbare wegen in Nederland is 25 km/uur. Alle E-MTB’s worden met een restrictie geleverd. Vaak is één van de eerste aanpassingen om de restrictie te omzeilen. Dat is een beslissing die jezelf moet nemen.
Conclusie:
Naast de beslissing om de restrictie te verwijderen, zullen ook je eigen skills verbeteren. Want door meer kilometers, uitdagende routes en veranderende omstandigheden verbeter je je eigen skills. Nu wordt ik regelmatig gevraagd of ik Clinics geef. Dat doe ik niet; want dat is een tijdelijke boost. Mijn ervaring leert dat je je eigen skills verbetert en onderhoud door te doen, doen en nogmaals doen. Dit natuurlijk het liefst met begeleiding van een Personal Trainer. Want pas na 3 maanden begeleiding zie ik blijvende veranderingen. Anderen zijn na een jaar nog niet uitgeleerd.
Wanneer je op het punt komt dat 40 of 50 kilometer, 500 Hm en een gemiddelde van 20 plus geen uitdagingen meer zijn, zul je moeten nadenken hoe je hiervoor de benodigde accucapaciteit kunt krijgen. Dat kun je op verschillende manieren doen n.l. door het kopen van een extra accu, of range extender, of een (mobiel) oplaadpunt creëren. Er vanuit gaande dat je skills passen bij het gegeven. Want ook bandenprofiel, bandbreedte en bandenspanning zijn factoren die een rol spelen in de actieradius.
In het volgende deel wil ik verder gaan met de (elektrotechnische) mogelijkheden om je actieradius te vergroten. In latere delen wil ik dan ingaan op de invloed van banden.
Terug naar overzicht
Mobiel nummer: 06-58886245